ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΤΗΣ ΑΜΑΖΟΝΙΑΣ

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Δευτέρα 6 Ιουλίου 2009

Τίποτε δεν τελείωσε στο Περού - 8 Ιουλίου Γενική Απεργία

Την Τετάρτη 8 του Ιούλη γενική απεργία για τη στήριξη του αγώνα των ιθαγενών στην Αμαζονία


Η λαϊκή οργή φουντώνει στο Περού

Κορυφώνεται και πάλι η ένταση στο Περού μετά από τη δολοφονία του αγρότη Γκρεγκόριο Μεντόσα, στις 2 του Ιούλη, από σφαίρα αστυνομικού στη διάρκεια βίαιων συγκρούσεων μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών δυνάμεων, στο πλαίσιο της γενικής απεργίας που ξεκίνησε στις 25 του Ιούνη στην επαρχία Τσουμπιβίλκας της νότιας περιοχής του Κούσκο. Με την απεργία οι ιθαγενείς αγρότες της περιοχής απαιτούν την απομάκρυνση πολυεθνικών εταιρειών εξόρυξης, η δραστηριότητα των οποίων μολύνει τα νερά και τα εδάφη τους. Να πούμε εδώ ότι το 60% της περουβιανής Αμαζονίας βρίσκεται στο έλεος της εμπορικής υπερεκμετάλλευσης, καθώς πετρελαϊκές πολυεθνικές εταιρείες και εταιρείες υδρογονανθράκων, όπως η αγγλο-γαλλική «Perenco», και οι βορειοαμερικανικές «ConocoPhillips» και «Tatisma Energy», «αλωνίζουν» στην περιοχή.
Οι παραπάνω συγκρούσεις αναβιώνουν τις εντάσεις, ενώ είχε επιτευχθεί μία σχετική ηρεμία τις τελευταίες βδομάδες, μετά τα αιματηρά επεισόδια στη βόρεια ζώνη της Αμαζονίας, την Μπάγκουα, όπου στις 5 του περασμένου Ιούνη είχαν σκοτωθεί 34 άτομα.
Να θυμίσουμε ότι για μήνες, συγκεκριμένα από τον Απρίλη και μέχρι την παραπάνω ημερομηνία, οι ιθαγενείς αγρότες διεκδικούσαν ειρηνικά το δικαίωμά τους να συζητήσει μαζί τους η κυβέρνηση τα νομοθετικά διατάγματα που θα τους έπλητταν, αφού μέσω των διαταγμάτων αυτών επιταχύνεται η καταστροφή της περιοχής του Αμαζονίου. Τα δύο επίμαχα διατάγματα (1090 και 1064) είχαν υιοθετηθεί από την κυβέρνηση Γκαρσία ώστε να προσαρμοστεί η περουβιανή νομοθεσία στη Συνθήκη Ελεύθερου Εμπορίου με τις ΗΠΑ και οι ιθαγενείς αντιτάχθηκαν σε αυτά καθώς άνοιγαν διάπλατα τις πόρτες στην πώληση των προγονικών τους εδαφών στις πολυεθνικές εταιρείες. Ο Πρόεδρος, Αλαν Γκαρσία, αναγκάστηκε, τελικά, να αποσύρει τα δύο επίμαχα διατάγματα μετά από τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των ιθαγενών, που αντιμετωπίστηκαν πολύ βίαια από τις αστυνομικές δυνάμεις, ενώ είχαν ως συνέπεια την παραίτηση (όχι άμεση) του πρωθυπουργού, Γιεούνταϊ Σιμόν, και της υπουργού Εσωτερικών, Μερσέντες Καμπανίγια.
«Ο αβάσιμος ισχυρισμός για διεθνή συνωμοσία που παρακινεί τις κινητοποιήσεις, η στρατιωτικοποίηση των περιοχών των εξεγερμένων ιθαγενών, οι κατηγορίες προς τους ιθαγενείς για γενοκτονία και εξτρεμισμό, ώστε να αποσιωπηθούν οι παρατυπίες στη βίαιη αστυνομική καταστολή που διέταξε η κυβέρνηση, οι διωγμοί των ηγετών του Συνδέσμου των Ιθαγενών Λαών του Περουβιάνικου Δάσους (AIDESEP) με επικεφαλής τον Αλμπέρτο Πισάνγκο, η ρητή διαταγή για πιο σκληρή συμπεριφορά των κατασταλτικών δυνάμεων στην "επιβολή της τάξης" και η ακύρωση της άδειας του ραδιοφωνικού σταθμού "Η φωνή της Ουτκουμπάμπα" (επαρχία στην περιοχή του Αμαζονίου) συγκροτούν την εικόνα της κυβέρνησης. Αποδεικνύουν το δουλοπρεπή ζήλο ενός Προέδρου που, τυφλός στις υπαγορεύσεις των πολυεθνικών, φοβούμενος την προέλαση των λαϊκών αγώνων και των απελευθερωτικών κινημάτων στη Λατινική Αμερική, οδηγεί τη χώρα στη δίνη της καταστολής ενάντια σε ό,τι σημαίνει αντιπολίτευση, είτε πολιτική είτε κοινωνική, συμπεριφορά χαρακτηριστική μιας αυταρχικής κυβέρνησης που πέρασε σε μία επικίνδυνη φάση άμεσης φασιστικοποίησης. Παίζεται η επιβίωση ενός υπέργηρου συστήματος που βρίσκεται σε κρίση και που απορρίπτεται από την πλειοψηφία του λαού», διαβάσαμε στην ιστοσελίδα του Περουβιάνικου Κομμουνιστικού Κόμματος.
Αλληλεγγύη από το λαϊκό κίνημα
Στο μεταξύ, οι κινητοποιήσεις των ιθαγενών και η άγρια καταστολή τους οδήγησαν σε εξάπλωση των κινητοποιήσεων και σε άλλες περιοχές, αλλά και γενικότερα του μαζικού, λαϊκού κινήματος. Ακόμα πριν από τη δολοφονία του αγρότη Μεντόσα, η αντιπρόεδρος του AIDESEP, Ντάισι Σαπάτα (ο πρόεδρος Αλμπέρτο Πισάνγκο αναγκάστηκε να ζητήσει άσυλο στη Νικαράγουα), ευχαριστώντας δημόσια για τη στήριξη που δέχτηκαν από ολόκληρη τη χώρα, απαίτησε να αποσυρθούν άλλα εφτά διατάγματα, που απορρίπτει το κίνημα των ιθαγενών, όπως επίσης την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και της απαγόρευσης της κυκλοφορίας στην περιοχή της Μπάγκουα. Σε αντίθετη περίπτωση, είχε προειδοποιήσει, θα συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις με κλείσιμο δρόμων και δεν πρόκειται να καταλαγιάσει η ένταση που απλώθηκε στην ευρύτερη περιοχή του Αμαζονίου. Οπως και έγινε. Διάφορες εθνότητες ιθαγενών συνεχίζουν με απεργιακές κινητοποιήσεις σε Ταραπότο, Γιουριμάγουας, Πουέμπλο Βερμούδες, Αρεκίπα, Κούσκο και Πούνο.
Ταυτόχρονα, με απόφαση της 7ης Συνέλευσης της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργαζομένων του Περού (CGTP) ορίστηκε Μέρα Εθνικής Κινητοποίησης η Τετάρτη 8 του Ιούλη, για τη στήριξη των αιτημάτων των αγροτικών οργανώσεων των ιθαγενών που κήρυξαν απεργία για τις 7, 8 και 9 του Ιούλη, ενώ στηρίζουν και όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις κλάδων που βρίσκονται ήδη σε απεργιακές κινητοποιήσεις, όπως, στα μέσα μεταφοράς και τα ταξί, που παρέλυσαν την πρωτεύουσα Λίμα στις 30 του Ιούνη.
Οι εκπρόσωποι της 7ης Συνέλευσης της CGTP δεσμεύτηκαν να προωθήσουν την ενίσχυση των οργανώσεων βάσης και να συμβάλουν στην ευρύτερη ενότητα για την προετοιμασία και πραγματοποίηση μιας γενικής απεργίας σε εθνικό επίπεδο.
Ο Πρόεδρος, Αλαν Γκαρσία, έκανε έκκληση για συμφιλίωση, ωστόσο οι οργανώσεις των ιθαγενών, αλλά και άλλες οργανώσεις του μαζικού λαϊκού κινήματος διατρανώνουν την απόφασή τους να συνεχίσουν τους αγώνες τους όσο η κυβέρνηση συνεχίζει την ίδια αντιλαϊκή πολιτική, της ποινικοποίησης των κοινωνικών αγώνων και των πολιτικών διωγμών.

Αναδημοσίευση από το Ριζοσπάστη
Οποιος έχει υλικό ας το στείλει στο
eleftherosgalaxias@gmail.com

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP